bulion drobiowy

Naturalny bulion drobiowy – 3 powody, dla których warto używać go w kuchni

redakcja serwisu | 17 października 2022 | Komentarze: 0

Naturalny bulion drobiowy to wywar, który ma mnóstwo zastosowań w kuchni. Wykorzystywany jest w wielu przepisach, więc zawsze warto mieć go pod ręką. Bulion można kupić lub przyrządzić samodzielnie, ale podczas gotowania należy wykazać się cierpliwością. Dlaczego jednak warto używać bulionu drobiowego?

Naturalny bulion drobiowy – mnogość zastosowań

Pierwszym powodem, dla którego warto stosować naturalny bulion drobiowy w kuchni, jest mnogość jego zastosowań. Bulion sprawdzi się nie tylko jako zupa z makaronem, ale także jako dodatek do innych dań. Można dzięki niemu przygotować np. risotto z sezonowymi warzywami i ulubionym mięsem.

Poza tym łatwo jest zrobić z niego zupełnie inne zupy – krupnik, ogórkową czy pomidorową. Wystarczą odpowiednie dodatki. Nada się także do gulaszów, gołąbków czy lecza. Bulion można przygotować samodzielnie albo kupić wysokiej jakości gotowy wywar drobiowy, który także jest pyszny.

Czy łatwo jest przygotować naturalny bulion drobiowy?

Kolejną zaletą wywaru drobiowego jest łatwość jego przygotowania. Gotuje się go tak samo, jak naturalny bulion wołowy, ale wykorzystuje się inne mięso. Do zupy sprawdzi się kurczak, kaczka czy gęś. Poza tym potrzebna jest włoszczyzna, podpieczona cebula i przyprawy, takie jak np. sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe.

Najpierw gotuje się mięso, a następnie zbiera się szumowiny. Później do garnka wrzuca się wszystkie warzywa i gotuje razem z mięsem oraz przyprawami przez kilka godzin. Bulion właściwie robi się sam. Trzeba tylko pilnować, aby gotował się na małym ogniu i nie wykipiał z garnka.

Naturalny bulion drobiowy – właściwości zdrowotne

Ostatni aspekt to właściwości zdrowotne bulionu. Wywar zawiera witaminy, jest rozgrzewający i idealnie nadaje się na przeziębienie. Ma niewiele kalorii, więc sprawdza się nawet przy dietach redukcyjnych. Wegetarianie mogą przyrządzić go bez mięsa i wtedy będzie to naturalny bulion warzywny.

Bulion drobiowy to nieodłączny element polskiej kuchni, więc koniecznie trzeba wiedzieć, jak go przygotować. Na szczęście poza smakiem ma też sporo innych zalet.

Portal superinformator.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy publikowanych przez czytelników. Komentarze niezgodne z polskim prawem będą usuwane. Na naszym portalu każdy ma prawo do wyrażenia swojego zdania. Zapraszamy do wzięcia udziału w dyskusji.

Napisz komentarz