W gastronomii wykorzystuje się różne typy pieców do przyrządzania posiłków. Obecnie najczęściej używane są piece konwekcyjne oraz piece konwekcyjno-parowe. Czym dokładnie różnią się pomiędzy sobą te rodzaje pieców?
Piece elektryczne dla gastronomii
W lokalach gastronomicznych stosuje się różne rodzaje pieców. Najczęściej są to piece zasilane za pomocą gazu lub energii elektrycznej.
Do kategorii jak piece elektryczne gastronomiczne zaliczane są dwa główne typy pieców:
-
piece konwekcyjne
-
piece konwekcyjno-parowe
Piece te różnią się pomiędzy sobą sposobem pracy, a także posiadanymi funkcjami, co przekłada się również na ich możliwości w zakresie przyrządzania posiłków.
Gastronomiczne piece konwekcyjne
Urządzenia jak konwekcyjne piece elektryczne gastronomiczne są bardzo podobne do domowych piekarników z funkcją termoobiegu. Wykorzystują one konwekcję, czyli ruch gorącego powietrza, aby równomiernie ogrzewać potrawy. W porównaniu do domowych piekarników najczęściej są to urządzenia wolnostojące, często umieszczane na specjalnych podstawach.
Gastronomiczne piece elektryczne gastronomiczne różnią się pomiędzy sobą swoimi wymiarami, a tym samym wielkością komory, w której przyrządza się potrawy. Również mają one różne moce, co przekłada się na ich efektywność pracy.
Za pomocą pieców konwekcyjnych można przede wszystkim piec różne potrawy, ale również nadają się one do gotowania, blanszowania czy podgrzewania posiłków. Wybrane modele tego typu są również wyposażone we wbudowany grill, mają funkcję nawilżania.
Najtańsze modele pozwalają na wybór podstawowych parametrów pracy, w tym temperatury, natomiast te zaawansowane oferują już gotowe programy przeznaczone do konkretnych rodzajów potraw, dzięki czemu są one jeszcze prostsze w obsłudze.
Gastronomiczne piece konwekcyjno-parowe
Nieco inny sposób działania mają piece elektryczne gastronomiczne. Wykorzystują one również efekt konwekcji, natomiast dodatkowo stosują parę wodną, która używana jest do nawilżania potraw, aby zapobiegać ich wysychaniu.
Zastosowanie pary powoduje, że piece konwekcyjno-parowe mogą sprostać bardzo wymagającym zadaniom i mają bardzo szerokie zastosowanie w gastronomii. Umożliwiają one nie tylko pieczenie, gotowanie czy grillowanie, ale także gotowanie na parze, duszenie, regenerowanie potraw.
Ze względu na swoje szersze zastosowanie konwekcyjno-parowe piece elektryczne gastronomiczne są również droższe, jednak na ich zakup decyduje się bardzo wielu restauratorów. Sprawdzają się one również w innych lokalach, między innymi w firmach gastronomicznych, stołówkach.
—
HYBRYDA ALEKSANDRA GÓRALCZYK
TEL: 32 418-72-55
E-MAIL: biuro@hybryda-gastro.pl
NIP: 6312312497, REGON: 241677598
ul. Stanisława Kunickiego 14, 44-100 Gliwice