Dieta łuszczycowa od A do Z

redakcja serwisu | 4 lutego 2022 | Komentarze: 0

Wszyscy wiemy, jak ważne dla zdrowia i wyglądu skóry jest prawidłowe odżywianie. Dieta przy łuszczycy jest tak naprawdę racjonalną i tanią dietą dla nas wszystkich, aczkolwiek osoby chore muszą pamiętać o unikaniu niektórych jej składników. Ogólnie rzecz biorąc zalecane jest lekkostrawne, niskokaloryczne i urozmaicone menu, ponieważ nadwaga oraz otyłość mogą się przyczynić do pojawienia objawów łuszczycy, a także do zaostrzenia przebiegu choroby. Produkty używane do przygotowania posiłków muszą być świeże i sezonowe, co oznacza konieczność unikania produktów wysokoprzetworzonych.

Co jeść podczas walki z łuszczycą?

Zaleceniem ogólnym jest spożywanie wszystkiego, co zawiera antyoksydanty, na przykład likopen, betakaroten, luteinę, czy witaminy C oraz E XORAZ flawonoidy. Nie jest to zbyt trudne, bo wystarczy codzienne spożywać minimum 500-700 g warzyw. Najbardziej wartościowe będą warzywa surowe, ale mogą być one także parowane oraz mrożone. Nieco mniejsza powinna być codzienna porcja zjadanych owoców – około 300 g. Ważne są także płyny wypijane w ciągu dnia, a wśród nich wysoką zawartością antyoksydantów odznaczają się kawa, zielona herbata oraz ziarniste kakao. W diecie osób chorych na łuszczycę nie może zabraknąć wartościowych tłuszczów Omega-3 i Omega -6. Stosunek pomiędzy nimi powinien wynosić 4-5:1. Trzeba zatem polubić ryby morskie (sardynka, łosoś, makrela, śledź i tuńczyk) oraz owoce morza, a jeśli jest to z różnych względów niemożliwe, można się zdecydować na suplementację. Jeśli jesteśmy wegetarianami, a dokucza nam łuszczyca – dieta tego typu będzie bardzo korzystna, tym bardziej, że wegetarianie mogą jeść produkty odzwierzęce, takie jak jajka. Dobrym rozwiązaniem może być także semiwegetarianizm, w którym dopuszcza się spożywanie ryb, kurczaka czy indyka. Kwestia łuszczyca a dieta nie wymaga zatem szczególnie skomplikowanego wyjaśniania. Istnieje jednak kilka zaleceń zasługujących na bliższą uwagę.

Zobacz też: Skuteczny szampon na łuszczycę

Jaka dieta na łuszczycę będzie najlepsza w trakcie leczenia

Gdy pojawia się łuszczyca – dieta powinna być starannie kontrolowana. W trakcie leczenia objawów choroby dieta łuszczycowa ma kilka zadań. Musi wspomagać usuwanie stanów zapalnych, wspierać prawidłowe funkcjonowanie psychiki co pozwala walczyć ze stresem, a także utrzymywać skórę w należytej kondycji. Zmiana dotychczasowego odżywiania jest zatem koniecznym warunkiem pozytywnego działania leczenia farmakologicznego. Należy odstawić lub poważnie ograniczyć używki, a za to wprowadzić niektóre zioła. Zioła na łuszczycę przyjmuje się w postaci naparów, a szczególną skutecznością odznaczają się:

  • aminek,
  • przywrotnik pospolity,
  • łopian,
  • uczep trójlistkowy,
  • mniszek lekarski.

Napary takie odtruwają, działają antyseptycznie i sprzyjają regeneracji organizmu. Należy jednak skorzystać z konsultacji z farmaceutą lub lekarzem, albowiem prawidłowe i bezpieczne sporządzanie mieszanek zielarskich nie jest wcale takie proste. W przypadku łuszczycy najskuteczniejsze są słabe napary, czyli płaska łyżeczka ziół na 1/2 litra wrzątku. Parzenie powinno trwać aż kilkanaście godzin (np. w termosie). Niezależnie od ziół zaleca się przyjmowanie dużej ilości wody, ponieważ pomaga ona w detoksykacji organizmu.

Na jakie skladniki warto zwracać uwagę podczas diety?

Składniki potraw pomagające walczyć ze stanami zapalnymi w organizmie to witaminy o działaniu przeciwutleniającym, trzeba zatem szukać witamin A C, E i beta-karotenu. Do składników mineralnych mających takie właściwości zaliczają się cynk i selen. Ważną rolę odgrywają tu również kwasy tłuszczowe omega-3, antocyjany, polifenole i inne. Warto powiedzieć, że osoby chore na łuszczycę są narażone w większym stopniu niż inne na miażdżycę, więc wsparcie codziennego odżywiania na antyoksydantach spełni podwójnie pozytywną rolę. Kondycja skóry zależy w dużej mierze od jej właściwego ukrwienia, więc cenne jest dostarczanie ciału witamin z grupy B, witamin H i PP oraz kwasu foliowego.

<h2>Gdzie jednak znaleźć te cenne składniki?</h2>

Dostarczają ich zielone warzywa liściaste i ciemne owoce jagodowe, a także pełnoziarniste produkty zbożowe np. pieczywo razowe. Cenne tłuszcze są obecne w rybach morskich, oleju lnianym, awokado, oliwie z oliwek, oleju sojowym, rzepakowym, kukurydzianym, a także w pestkach dyni i orzechach. Korzystnym działaniem odznaczają się również:

  • marchew,
  • dynia,
  • szpinak,
  • jarmuż,
  • brokuły,
  • truskawki,
  • figi,
  • jagody,
  • mango.

Wiele wskazuje na to, że poprawę przynosi chorym probiotyk L. reuteri NCIMB 30242, który w podwójnej dawce pomaga także w obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi. Stwierdzono, że pacjenci z łuszczycą mają obniżoną ilość aktywnej formy witaminy D w surowicy krwi. Gdy chorych trapi łuszczyca – dieta może być zatem wspomagana za pomocą suplementacji witaminą. Mamy tu jednak do czynienia z pewnym zagrożeniem, ponieważ witamina D 3 wchodzi w interakcję z analogami kalcypotriolu stosowanymi w leczeniu łuszczycy, co nie jest zjawiskiem korzystnym, co więcej, zbyt duża dawka witaminy D może doprowadzić do podwyższonego poziomu wapnia we krwi, a to wpływa negatywnie na funkcjonowanie narządów wewnętrznych.

Czego jednak unikać lub co ograniczyć w codziennych posiłkach osoby chorej na łuszczycę

Przede wszystkim tych produktów, które mogą nasilić stan zapalny, a są to nasycone kwasy tłuszczowe pochodzenia zwierzęcego (np. tłuste, żółte sery oraz sery topione), tłuszcze trans, rafinowany cukier oraz kwasy tłuszczowe omega-6. W trakcie leczenia eliminujemy zatem nabiał, tłuste mięso i produkty mięsne z dużą zawartością tłuszczu, podroby, orzeszki ziemne, olej z pestek winogron, tłuszcze chemicznie utwardzane, słodycze i wyroby cukiernicze. Należy ograniczyć ostre przyprawy, które mogą powodować namnażanie się komórek skóry, a także kawę, czekoladę i alkohol, ponieważ mogą one nasilić objawy łuszczycy, a także przyczynić się do odwodnienia. Niewskazane jest posiadające wiele wiązań siarkowych czerwone mięso, fasolka i groch, ponieważ wywołują one produkcję histaminy. Zaszkodzić mogą także ziemniaki, pomidory, pomarańcze i ananas, papryka oraz bakłażany. Zamiast potraw smażonych lepiej wybierać potrawy duszone lub gotowane.

Dieta łuszczycowa po leczeniu

Jak jednak należy się odżywiać po zakończeniu leczenia, aby łuszczyca nie powróciła zbyt szybko? Gdy grozi nam łuszczyca dieta nie zapobiegnie chorobie, może jednak znacznie wydłużyć okresy remisji. Dieta łuszczycowa, której zasadami kierowaliśmy się w czasie ataku choroby, doskonale się sprawdzi także po ustąpieniu jej objawów. Mówimy przecież o stałej zmianie nawyków żywieniowych. Pisze się często o skuteczności diety bezglutenowej, ale jest ona kontrowersyjna, ponieważ nie jest przeznaczona dla każdego chorego na łuszczycę i nie w każdym przypadku działa skutecznie. Zbyt dużo pisze się ostatnio o wyeliminowaniu glutenu, a za mało o tym, że to co jemy może zawierać wiele innych alergenów. Oczywiście, alergenem potencjalnie może być pszenica. Równie dobrze może nam jednak zaszkodzić zwykłe mleko. Dieta po łuszczycy jest zatem równie ważna, jak dieta,

której przestrzega się w czasie objawów choroby.

Podsumowanie

Dieta łuszczycowa jest jednym z najważniejszych warunków powrotu do zdrowia oraz zmniejszenia częstotliwości ataków choroby. Jest to jednak sposób odżywiania nie wymagający włożenia dużego wysiłku w przygotowywanie posiłków. Ważne jest to, aby na talerzu było kolorowo, bo będzie to sygnałem, że zadbaliśmy o właściwą ilość witamin i mikroelementów w naszym pożywieniu. Gdy zagraża nam łuszczyca – dieta jej nie wyleczy, ale może znacząco wspomóc leczenie.

Portal superinformator.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy publikowanych przez czytelników. Komentarze niezgodne z polskim prawem będą usuwane. Na naszym portalu każdy ma prawo do wyrażenia swojego zdania. Zapraszamy do wzięcia udziału w dyskusji.

Napisz komentarz